100% ovocné šťávy a přesnídávky z Moravy

Firmu TOKO spol. s r.o. založil v roce 1990 Ing. Tomáš Kořínek se základní filozofií nabízet kompletní technologické linky od jednotlivých druhů specializovaného nářadí až po dodání energie. Každý zemědělský podnik má své specifické výrobní podmínky. Proto firma TOKO doslova "šije stroje na míru" pro jednotlivé podniky.

Letos je tomu právě 6 let, kdy firma začala dodávat na česky trh mošt OVOCŇÁK. Kde  se tato výroba ve firmě vzala, jsme se zeptali Ing.Tomáše Kořínka mladšího, obchodního ředitele TOKO AGRI a.s.

„Naše společnost přinesla na trh automaty na čerstvé mléko, které jasně ukázaly na nekvalitu mléčných výrobků,“ vysvětluje Tomáš Kořínek ml. „S tím se nám otevřely oči i u dalších komodit, a když jsme uvažovali nad tím, jak prodej v automatech ozvláštnit a rozšířit, zaměřili jsme se na produkty z českého ovoce a výsledkem byl mošt. 100% přírodní šťávu si lidstvo doma připravovalo po tisíce let, jenže moderní doba šťávu dotáhla do podoby sladké vody s konzervanty. Proto jsme se v roce 2011 vrhli na lisování ovoce a zeleniny a vznikl Ovocňák.“

logo ovo.png

 

Čerstvé potraviny z prostředí, kde žijeme

Myšlenka produkovat čistý ovocný mošt tedy vznikla jako reakce na nedostatek českých kvalitních produktů. Mošty a pyré vyrábíme v Rudicích u Uherského Brodu-Region Bílých Karpat, kde se moštárna nachází, je velmi charakteristický svou rozmanitostí fauny i flóry. V nejnižších polohách se nacházejí úrodné půdy pro náročné hospodářské plodiny, na jižních svazích se daří vinné révě a ovocným stromům a v nejvyšších polohách už naleznete pouze pastviny pro ovce. Nejtypičtějším ovocem pro tento kraj je švestka obecná. Suroviny pro tvorbu moštů pochází převážně od sadařů z Moravy, případně od dalších českých a slovenských pěstitelů. Celoroční dodávku moštů jsou schopni zajistit díky skladování jablek ve skladech ULO (ultra low oxygen) bez přístupu vzduchu. Měkké ovoce, které se nestihneme zpracovat, zamrazí a postupně zpracovává až do další sezóny. Hlavním cílem je nabídnout kvalitní produkt z českých zemí českému spotřebiteli. Jedním ze základů zdravého života je konzumace čerstvých potravin bez přidané chemie, cukrů, konzervantů či aroma, a které ideálně pochází z prostředí, kde žijeme. Na to je naše tělo zvyklé a nejlépe vstřebává potřebné vitamíny a minerály. Ovocňák se snaží zvýšit podporu českých výrobků a povědomí o nich.

rakytnik.jpg

 

Co se pod značkou Ovocňák skrývá a kde se k němu dostat?

Mošty neobsahují žádnou přidanou vodu, sladidla ani jiné chemické látky. Jedná se pouze o čerstvou šťávu z ovoce nebo zeleniny. 1 litr šťávy je vyroben z cca 1,6 kg ovoce a zeleniny plné vitamínů a minerálů. Díky moderní technologii zpracování a balení vydrží mošt dlouho čerstvý a po otevření jej můžete konzumovat až 4 týdny. Na výběr máte z 16 různých variant moštů v 3L, 5L a 10L balení nebo 8 druhů v 200ml balení s brčkem uvnitř.

Druhou výrobkovou řadou jsou přesnídávky, nebo-li pyré. Vyrábíme jej původní osvědčenou recepturou, tedy pasírováním ovoce. To přináší v ovoci tak žádanou vlákninu a samozřejmě svěží ovocnou chuť. 1kg pyré se vyrobí z asi 1,3kg ovoce a následně se pouze šetrně pasteruje při 82°C. Následně jej opět může zákazník koupit v 3L a 5L balení s výčepním ventilem anebo v moderní, velmi atraktivní kapsičce s bezpečnostním uzávěrem o velikosti 120g

Svou pozici na trhu si Ovocňák rozhodně získal bezkonkurenční kvalitou a individuálním přístupem k zákazníkovi. „Nikdy jsme z kvality neustoupili, kontrolujeme si naše sadaře a když surovina není taková, jaká by měla být, pošleme ji zpět, říká Tomáš Kořínek ml., „a každou šarži před stočením hodnotíme, jestli nám také chutná a je to skutečně to, co jsme chtěli vyrobit.

Jaké jsou plány s Ovocňákem do budoucna?

„Cíle Ovocňáka je zpracovávat celou škálu ovoce a zeleniny, na všechny možné způsoby, které u nás byly obvyklé a které lidé mají rádi, vysvětluje syn majitele. „Mošty to začalo, před 2-mi lety jsme přidali pyré, a nyní připravujeme sirupy.

Naší snahou je rozšířit Ovocňáka i do škol. Přírodní šťávy jako jsou ty naše, jsou pro děti zcela vhodné, protože kromě, přirozeně se vyskytujících cukrů mají také vlákninu, vitamíny a minerály. Chceme pomoci vymýtit fámu, že sladký nápoj je nezdravý. Přirozeně se vyskytující cukr totiž není problém, naopak, je obvykle tvořen jednoduchými cukry, které jdou do energie a ne do tuků a pomáhají přirozenému fungování našeho těla. Problémem je, že se dnes bohužel hodně věcí doslazuje a tak přijímáme cukrů více než bychom měli. Typickým příkladem jsou slazené, sycené nápoje velkých komerčních korporací, kde za pár korun dostanete obří porci cukrů a barviv.“

brcko i nasoska.png

Co je vaší největší pýchou?

Tím je naše poslední novinka, 250ml baletní moštu. Kombinuje sportovní uzávěr, který znáte z PET lahví, s jednoduchým uzávěrem a tělem z kombinované fólie. Je tak velmi přívětivý pro malé děti, sportovce nebo všude tam kam se vám nechce s běžným typem lahví chodit. Až 3x zmenšuje množství použitého plastu oproti běžné PETce a je plně recyklovatelný.

Nyní jej nabízíme ve variantách Jablko-Hruška a Jablko-Lesní ovoce, a pro velký zájem pracujeme na rozšířené této řady.



Vybrané BABY FRIENDLY instituce

  •   Harrachov

Pension Markéta

- Váš domov na horách -

  •   Malá Morávka, Jeseníky

Hotel Kamzík

Hotelový resort v Karlově pod Pradědem s centrálním hotelem Kamzík nabízí skvělé pobyty pro rodinné dovolené s dětmi, skupinové, ozdravné a sportovní pobyty.

  •   Kolinec

Apartmány Braníčkov

místo kde naleznete pohodu a klidnou atmosféru rodinného komplexu

  •   Dolní Lomná

BABYHOUSE.EU