KRESLENÍ S "MRŇATY"

Po měsících kochání se nad postýlkou (jak to miminko krásně spinká a převaluje se ...) jsem se už těšila na nějakou tu "akci" - co budeme dělat společně.

Jako první se nabízí kreslení - začali jsme už s obtisky ruky, ale nevím jak u Vás, ale my z toho máme super "PATLANICE" - čas na "ČMÁRANICE" přišel až později, poté přišly designové úpravy pokojů vlastní dětskou rukou, rozčilování, zakazování ...

Škoda, že jsem v tu dobu znala jen "klasické" voskovky - ano ty co nepřemalujete ničím - takže zdi musí shodit i omítku.

Poté, co jsem poznala paní Polyakovou, která mi ukázala možnosti trojhranných tzv. Magických voskovek, jsem jen nevěřícně koukala jak krásné a jednoduché kresby mohou zvládat i ti nejmenší. Poprosila jsem ji, zda-li by se nechtěla podělit o její zkušenosti a tuto techniku i s Vámi a s radostí publikuji její článek.

Začínáme kreslit s magickou voskovkou MAGIC.   

Jak na to s dětmi od 2 let.

 16_voskovky.jpg

Pamatuji si svoje obavy, kdy mé malé dcerky popadly tužku a rychle utíkaly zvěčnit svá první “mistrovská” díla na zdi. Jako první, mi vždy na mysl přišla vidina úrazu při pádu na dlouhý, ostrý předmět a vzápětí moje námaha při následném odstraňováni čmáranic. To vedlo k tomu, že jsem se je snažila spořádaně usadit ke stolečku a kreslit na malém archu papíru. Na tom to většinou ztroskotalo a z obrázku nebylo nic. Ono totiž udržet malé dítě na jednom místě není vůbec jednoduché.

 

Zájem o kreslení, většinou po zdech, a o všechno co zanechává barevnou stopu, většinou propukne během druhého roku života. Dítě se v tomto věku už snadno dostane ke všemu, co zaujme jeho pozornost. Objevitelský talent je také nápomocen při hledání vhodné plochy pro zvěčnění obrazu. A následně, rodiče obdivují nástěnné malby.

 

Co dítě k tomu nutí?

A hlavně jak se vyhnout renovaci bytu?

 

V tomto věku dochází k vývoji hrubé motoriky ruky - současný pohyb ramene, lokte, zápěstí a prstů. V budoucnu se dítě naučí bez problému psát, jen když bude mít správně rozvinutou hrubou a jemnou motoriku ruky a špetkový úchop, který je nejefektivnější z hlediska pohybu prstů. Velice důležitá je také lateralita - vztah pravé a levé strany těla (praváctví a leváctví). Proto by rodiče neměli podceňovat výběr vhodných kreslících a psacích pomůcek a samotnou techniku malby na samém začátku vývoje.

 

Malý umělec potřebuje velkou plochu. To je důvod, proč se jeho umělecké tvoření odehrává většinou na zdi. Je velice důležité mu ten prostor dopřát, ale nemusíme kvůli tomu obětovat polovinu bytu. Stačí na podlaze rozložit buď obyčejný papír balící, nebo v roli. A s výběrem vhodné pomůcky už je to dnes také o hodně jednodušší.

 

Magické trojhranné voskovky MAGIC jsou nejlepší pomůckou pro začínající kreslíře. Byly vyvinuty a do teď se vyrábějí v rodinné firmě v Itálii. Podnik dnes vede už třetí generace, ale receptura výrobku se neměnila. Voskovky jsou vhodné už od dvou let věku dítěte, jsou ve tvaru trojúhelníku a mají vlastnosti spíše uměleckého pastelu než klasické voskovky. Základní složkou je čistý pigment, do kterého se přidává trochu včelího vosku a parafínu. Neobsahují žádné toxické látky, proto není problém, když voskovka místo na papír, docestuje do pusy. Navíc nebarví ruce, nejsou lepkavé a nezanechávají mastné stopy. Nejsou to klasické voskovky, ale magické.  Je možné s nimi kreslit špičkou, hranou, plochou nebo stranou.  Nemusí se ořezávat. Mají širokou barevnou stopu a lehce vytváří různé odstíny. Jsou odolné, a pokud s voskovkou dítě vyloženě nemlátí, vydrží i několik let. Díky svému trojúhelníkovému tvaru jsou bezpečné pro malé děti a pomáhají  už od začátku formovat špetkový úchop. Pigment obsažený ve voskovce je natolik citlivý, že reaguje na jakoukoliv strukturu, kterou dáme pod papír. Dítě snadněji zaujmeme kresbou, když pod papír schováme strukturovanou folii - např. bublinkovou nebo protiskluzovou podložku do kuchyně.

 

Velký kus jakékoli strukturované fólie položíme na podlahu a na ní velký arch papíru. Dítě posadíme na plochu a před něj rozložíme magické voskovky MAGIC. Díky svému tvaru a barevnosti působí voskovky jako stavebnice. Jak dítě bude zkoušet stavět a jezdit s voskovkou po papíru zjistí, že zanechává barevnou stopu. A tak samo od sebe objeví kouzlo barev a kreslení.

Sada pro začarečniky.jpg

 

Magické trojhranné voskovky MAGIC a taky široký sortiment barev pastelek, šablon a výseku můžete objednat na www.RAFA.CZ



Vybrané BABY FRIENDLY instituce

  •   Dolní Malá Úpa

Dětský a rodinný penzion Permoník

Akční penzion pro rodiny s dětmi

  •   Kunčice pod Ondřejníkem
  •   Praha 6

Cafe Bistro Pointa

Krásná stylová kavárna, kde Vás potěší výbornou kávou, ale také skvělým jídlem

  •   Benešov

HOTEL KONOPIŠTĚ NOVÁ MYSLIVNA