Dětská etiketa u stolu

Jak zvládnout stolování dětí s grácií a nadhledem. 

Přečtěte si níže a soutěžte s námi o skvělé Mamiee prostírání!!!

 

Určitě si i Vy vybavíte okamžiky, kdy vaše dítě jedlo tak, že vás přešla chuť nebo mrzl úsměv na rtech

Prostě je to tak, ale myslete na to příklady, že  táhnou. Takže i tady platí zásada, chovejte se u stolu tak, jak chcete, aby se to Vaše dítě naučilo. Tím, že vás bude sledovat, učí se zásadám stolování – nemluvit s plnou pusou, neodbíhat od stolu, poděkovat, poprosit atd. Stolování bychom měli řešit už v okamžiku, kdy dítěti začínáme podávat příkrmy a hlavně v době, kdy už zvládá samo sedět. Stolování je rituál a k tomu veďte i děti. A k rituálu patří umyté ruce, uklizený stůl, poté i prostřený stůl a společné jídlo, které je pěkně naservírovaného jídla. Nezvykejte děti na jídlo v poklusu nebo u puštěné televize v obývacím pokoji.  

Každé dítě je jiné, takže nemějte přemrštěné nároky, co budete očekávat od svého dítěte. Neokřikujte dítě, když něco vylije nebo mu upadne kousek jídla, nedělá to naschvál, je to prostě mnoho pohybů náročných na koordinaci.  Máte vybíranou ratolest? Z vlastní zkušenosti vím, že si ušetřím dost nervů, když svého „nepapánka“ nenutím do jídla nebo dojídat do prázdného talíře. Neměla jsem to ráda ani já sama, když jsem byla malá.  Když ale začíná u jídla dělat neplechu, tak prostě jídlo odnáším se slovy“ Vidím, že už nemáš hlad“.  

Vyberte vhodné sezení, my jsme spokojení s Chytrou židlí.  Nádobí seženete v různých cenových kategoriích, ale dejte pozor na kvalitu.  Občas to co je keramika, je sice keramika, ale nemusí být zrovna kvalitní nebo dokonce i zdravotně nezávadná. To samé platí o nádobí z melanimu, které je sice nerozbitné, ale i zde hledejte kvalitního a renomovaného výrobce. Myslete hlavně na to, že melanin nepatří do mikrovlnky. A proč? Protože při vyšších teplotách už nemusí být zdravotně nezávadný.

A co zvládají děti u stolu podle věku?

Dvouleté dítě – zvládne poděkovat, poprosit, vydrží v klidu několik minut sedět, aniž by házelo věci dolů. Jí vidličkou a lžičkou. Vy se jen připravte na to, že v tomto věku, je ještě obtížné, aby dítě zkoordinovalo všechny své pohyby, takže nepořádek na podlaze k tomu prostě patří.

Čtyřleté dítě – jí a pije bez příliš velkého znečištění okolí, nemluví s plnou pusou, vydrží sedět kolem 15 až 30 minut, odnáší si svůj talíř.

Šestileté dítě – ví, že není vhodné se ušklíbat na podaným jídlem (hlavně toho do babičky), zvládá příbor, krájí maso nožem. Ví, k čemu je ubrousek, jak položit příbory, když dojí jídlo. Zvládne dát automaticky svůj talíř do myčky.

Nezapomeňte, že každé dítě je jiné, ale trpělivost bude prostě třeba. Dobré vychování u stolu budou zapomínat (občas možná rádi), takže to chce důsledně připomínat.

Prostirani_Mamiee.JPG

Děti mají v oblibě stereotypní a ritualizované chování, mezi které patří třeba prostírání stolu před společným obědem nebo večeří. A protože jsme podobnou situace řešili i doma, vzniklo naše Mamiee Prostírání. Děti se nenásilnou formou učí,  kam patří příbory, talíř a sklenice. Prostřením stolu se děti vnitřně nastaví na to, že bude následovat jídlo. Podobné zvyky prý mají podle výživových expertů pozitivní vliv na zdravé stravovací návyky v dospělosti. Tak proč toho nezkusit?

Markéta Laube - www.mamiee.cz



Vybrané BABY FRIENDLY instituce

  •   Vendryně

Tenis hotel Vitality

  •   České Budějovice 2

Funpark Panda

  •   Přerov

Jumboo

NA OPIČÁRNY NÁS UŽIJE : )

  •   Horní Maršov

Hotel Vápenka

Ideální hotel pro aktivní dovolenou v letním i zimním období