Klip-on postýlky

Holandské nemocnice přicházejí s novinkou závěsných postýlek pro novorozeňata!

clip-on-crib.jpg

Když jsem byla nedávno navštívit svoji sestru v porodnici, měla poměrně těžký porod, a tak pro ni byl jakýkoliv pohyb hodně náročný. Jenže, co dělá většina maminek v porodnici a posléze i doma s novorozeňaty?
Ano, vstávají k nim několikrát denně, aby je nakojily, přebalily nebo uspaly. A tak, když jsem narazila na tento skvostný holandský objev, musela jsem se s ním podělit nejen s mojí sestrou, ale i s vámi. 

Porodnické oddělení jedné holandské nemocnice přišlo tedy s nápadem, jak maminkám ulehčit práci, aby se nemusely neustále zvedat a natahovat. Přišly s takzvanými Clip-on postýlkami. Nejedná se o žádný revoluční objev jako takový, dříve již byly užívány podobné systémy, nazývané side-car (v Česku říkáme „sajdkáry“), což je dětská postýlka uložena vedle matčiny postele. Výraz je odvozený od spolucestování na motorkách - řidič jede na motorce a spolujezdec připevněný vedle něj. Sdílí cestu, zážitky i náklady. A stejně tak to funguje i u maminek a dětí.

Hospsidecar.jpg 

Holandští tvůrci však tento nápad dovedli k dokonalosti. Jedná se o mobilní postýlky se zábradlím, které jsou připevněny k matčině posteli. Tím se optimalizuje kontakt mezi matkou a dítětem. Dětská postýlka je ve tvaru půlkruhu a pověsí se ven jednoduchým mechanismem k posteli matky. Matka i dítě jsou tak blízko u sebe a mohou se vzájemně dotýkat bez zásahu zdravotní sestry. Kojení je jednodušší, protože dítě je v blízkosti matky.

Tyto postýlky se v porodnice dávají zejména maminkám, které rodily císařským řezem. To bývají maminky, které jsou méně mobilní a jež jsou nuceny strávit na pokoji v porodnici značně delší dobu než je ovyklé.

clip on crib verkleind.jpg

Výhody clip-on postýlek:

-      Matka a dítě jsou blízko u sebe                                                                          

-      Snadný kontakt podporuje vazbu mezi matkou a dítětem

-      Jednodušší kojení

-      Snížení celkové námahy matky

Jsou však i případy, kdy se tyto postýlky nedoporučují. A to zejména pro starší miminka nebo batolata. Společný spánek je totiž doprovázen větším množství budících podnětů. Těmi mohou být letmé doteky, šustění, otáčení apod. Dítě se začne v noci častěji budit a jeho klidný spánek bude narušen. V tomto případě bude lepší nechat dítě spát v odděleném lůžku vedle postele nebo později v dětském pokoji. Sama matka nejlépe pozná, jak se její dítko vyspalo a co je pro něj více vhodné.

Clip-on postýlky se zatím používají v porodnicích v Holandsku, ale věřím, že se tento nápad osvědčí a brzy se na něj budou moci těšit i české „těhulky“.  Nebo si je určitě můžou pořídit domů, myslím, že je zvládne vyrobit každý šikovný tatínek. ;)



Vybrané BABY FRIENDLY instituce

  •   Lipno nad Vltavou

Chata Lanovka Lipno

moderní ubytování v centru všech lipenských aktivit

  •   Vrchlabí

HOTEL LABUŤ

Po celý rok jsou všechny prostory hotelu a restaurace připraveny Vám poskytnout kvalitní a komfortní služby. Rádi uvítáme i Vaše domácí mazlíčky.

  •   Bludov

Pradědovo dětské muzeum

  •   Benecko

Relax hotel***BÁRA

ubytování pro rodiny s dětmi Benecko