Vaření s dětmi: 5. díl - Sushi pro děti

Uvařte si jedno z nejoblíbenějších jídel s vašimi dětmi přímo ve vaší kuchyni!sushi_goodness_by_jumarco11-d5pv2yu-1200x630.jpg

Dnes si uvaříme Sushi maki - klasické sushi rolky v sójovém papíře. 
Vypracoval šéfkuchař Honza Hajný z Chefparade

Maki sushi

Pro 4 osoby
Původ: Japonsko

Přísady:

  • 1/2 kg rýže na sushi (rýže, sůl, rýžový ocet, cukr)
  • 1 balení řasy nori
  • nejrůznější náplně: tuňák, losos, krevety, avokádo, zelenina

Příprava:

1. Rýže: 
Prvním předpokladem pro dobrou šarí je nákup kvalitní suroviny, nejlépe japonská rýže s kulatějším zrnem. Rýži musíte dobře proprat pod tekoucí vodou, jemně míchat a drhnout, až z ní začne vytékat průzračná voda. Po uvaření nechte ještě přibližně 10 minut odstát a smíchejte ji ve větší nádobě s octovým nálevem. Pečlivě rozmíchejte. Platí, že 1 kg suché rýže = 2 kg rýže uvařené, a na toto množsství použijte 2dcl nálevu, viz níže.

2. Náplň:
Rýži balíme do řasy nori pomocí bambusové rohožky makisu a nandáme suroviny podle chuti.

Tip.: při míchání rýže chlaďte vějířem nebo ventilátorem.
DSC_6393.jpg 11348792_10204902521097711_1626055724_n.jpg

ROZVAR NA RÝŽI:
Ingredience:

  • 600 ml rýžovoého octa
  • 100 ml Sake - není nutné ho do rozvaru přidávat
  • 200 g soli
  • 1 kg cukru
  • 1 limetka (šťáva)

Příprava: 
Na 1 kg uvařené rýže potřebujeme cca 1dcl rozvaru (je to opravdu cca, respektive je třeba dochucovat dle chuti).
To znamená, že není třeba doma připravovat rozvar z 1 kg cukru, stačí si recept přenormovat třeba na 10 %; to jest 100 g cukru, 20 g soli, 10 ml mléka, 60 ml octa a pár kapek limetkové šťávy. 

detail.jpg



Vybrané BABY FRIENDLY instituce

  •   Vysoké Mýto

TURISTICKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM Vysoké Mýto

jsme připraveni i pro ty nejmenší : )

  •   Brno

Plaváčci s.r.o.

Plavání kojenců, batolat a starších dětí :)

  •   Brno - Slatina

TOPOLINO

dětská herna s kavárnou

  •   Varnsdorf

Dvůr Pohody ***