Prokázány škodlivé látky ve výrobcích pro děti

Jsou děti v bezpečí? Zní titulek jednoho z nezávislých testů společnosti dTest. A protože se týkal našich děti, přesněji tedy výrobků, které pro ně kupujeme, zaměřila jsem na něj svoji pozornost.

Dudlíky, plenky, přebalovací podložky, body, puzzle podložky nebo hrací deky. Některé z nich jsou nebezpečné, přesto je lze nakoupit na českém trhu? Tady předkládám ty, jejichž koupi byste se měli raději vyhnout.


Dětská body:

Z bodyček dostupných na našem trhu byly testovány značky H&M, C&A, Lindex, Scamp a Baby Nellys. Ve dvou z nich bylo naměřeno malé množství škodlivé látky formaldehydu, a to konkrétně u body Scamp Veverka a Baby Nellys Letadýlko.

 veverka.jpg   45816-70377-3d-souprava-pilot-letadylko-baby-nellys-500x500.jpg

Jednorázové pleny:

Z 11 testovaných balení plen neobstály Bambo Nature, pro svůj vysoký obsah pH a Lidl Toujours, DryLock, pro zvýšené pH a
v malém množství ještě antracen.

lidl-napp_420.jpgbambo.jpg

hello kitty.jpg


Dudlíky:

 Test dudlíků dopadl velice dobře. Testováno bylo 10 dudlíků, z nichž neuspěl pouze jeden, který můžete koupit u nás v Česku. 

Je to Tigex Hello Kitty 6-18 m, kde byla zjištěna škodlivá látka bisfenol A ve velmi vysokém množství. (bisfenol A je zcela zakázán v kojeneckých lahvích).

 


Puzzle podložky:

HM Studio Zvířata – ovoce – čísla a Alltoys Čísla .

U obou byla zjištěna škodlivá látka formamid ve vysokém množství a naměřeno příliš vysoké pH.

hm.jpgalltoys.jpg


Hrací deky

Hrací deky v testu obstály. Ať už koupíte tu od Ikey nebo Fischer Price, neobsahují žádné škodliviny a mají zelenou.

Slovníček pojmů:

Bisfenol – A  - toxická látka, která můžeme vliv na hormonální vývoj. Používá se při výrobě plastů, ze kterých uniká a kontaminuje tak okolí.  

Formaldehyd – plyn, používá se k fixaci barev a k nemačkavým úpravám látek. Je to rakovinotvorná látka,  může způsobovat podráždění pokožky a sliznic.

Formamid – amid kyseliny mravenčí, používá se jako rozpouštědlo a změkčovadlo. Dráždí oči, pokožku i dýchací ústrojí.

Ftaláty – používají se jako změkčovadla plastů. Mohou být karcinogenní, mutagenní, nebo toxické pro reprodukci. Příklad: potisky na textiliích, gumové části hraček.

pH – vodíkový exponent, který určuje, zda daná látka reaguje kysele či zásaditě. Určuje se stupnicí 0 – 14, přičemž neutrální voda má č. 7. U kyselin je pH menší než 7, tedy čím nižší číslo, tím silnější kyselina. U zásaditých látek pH > 7. V případě příliš vysoké kyselosti nebo zásaditosti může dojít k poleptání dětské pokožky.

Polycyklické aromatické uhlovodíky (antracen) – chemické sloučeniny, které jsou karcinogenní a mutagenní, jejichž výskyt se z různých výrobků nasčítá. Objevují se v plenách či dudlících.

 

Rady na závěr

  •   Textilie před prvním nošením vyprat
  •   kupovat je raději bez potisku nebo s potiskem na vodní bázi
  •   pěnové puzzle podložky je dobré nechat několik dní před používáním na vzduchu, dojde ke snížení obsahu formamidu, pokud nějaký obsahovaly
  •   před použitím omýt – sníží se vysoká zásaditost, která by mohla vést k podráždění dětské pokožky

 

 Kompletní test najdete na www.dtest.cz



Vybrané BABY FRIENDLY instituce

  •   Nezdice na Šumavě

Apartmány Nezdice na Šumavě

Místo, kde se budete cítit jako doma.

  •   Malá Morava

Chalupa Na Vršku

Pokud hledáte naprostý klid, soukromí a místo, kde ještě není

  •   Horní Maršov

Hotel Vápenka

Ideální hotel pro aktivní dovolenou v letním i zimním období

  •   Chomutov

AQUASVĚT CHOMUTOV

přijďte si k nám zařádit : )