Připravte se na DEN OTCŮ

Nemluví se o něm tak často, ani není tak medializovaný jako Den matek, přesto si ale i naši tatínkové poděkování a ocenění zaslouží. Pojďme se podívat, čím je potěšit, i na poslední chvíli. Den otců se totiž slaví již za tři dny, tedy v neděli 21. 6. 2015.


„Když mi bylo dvacet, myslel jsem si, že můj otec je idiot. Když mi bylo třicet let, myslel jsem si, že má občas pravdu. Když mi bylo čtyřicet, měl jsem za to, že to byl docela moudrý chlap. Teď, když je mi padesát, říkám si: ´kdyby tu tak byl táta a poradil mi!´ "(T.Baťa) 

Něco málo o Dni otců

Den otců, stejně tak jako den matek, vznikl v Americe. První oslava Dne otců se objevila o pouhé tři roky později, než vznikla myšlenka slavit Den matek, tedy v roce 1910. Od té doby bylo jeho slavení proměnlivé. Ve spoustě zemí, i v Česku, se slavil na svátek sv. Josefa, 19.3. Později se ale ve většině evropských zemích tradice ustálila na třetí červnovou neděli, v latinskoamerických zemích zůstalo stále březnové datum. V Česku se první Den otců slavil v roce 2007, ikdyž oficiálně jej v českém kalendáři nenajdeme. 

Happy-Fathers-Day-Wallpaper-Widescreen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak se slaví ?

Slaví se samozřejmě hodně individuálně. Mnozí tatínci upřednostňují načerpat síly s přáteli v hospůdce mimo rodinu, jiní raději stráví den právě s rodinou. Nebo jdou navštívit svého vlastního tátu. Způsobu je mnoho a nikdy nelze říct, který je správný a který ne :) 


Hromadně se slaví také, především v podobě Tátafestu. A možná i ve Vašem městě!
Přečíst si o Tátafestu více informací.

Tatínci v Americe mají dokonce i svoji píseň nazvanou Dad Life, která byla složena speciálně ke Dni otců.


A čím tatínka obdarovat ?

Je nespočet možností.  Záleží na věku, ale i finančních možnostech. Samozřejmostí by však mělo být přání. Menším dětem mohou pomoct maminky, a mít tak pěknou společnou aktivitu. Pár inspirací, jak přání napsat, si můžete přečíst zde

Větší děti nebo výdělečně činné už většinou obdarují i hmotným darem. Tátové ocení lahev dobrého vína, různá speciální piva, vtipné vychytávky, věci pro kutili nebo čokoládu. S kytkou tady většinou nepochodíte. Já vím, že největší radost udělám svému tátovi dobrou českou Margotkou :)

A letos ještě připojím veselou básničku:

Dnes otcové svátek slaví,
ať se táta dobře baví!
Domů chvátat nemusí,
než tři piva zakusí!
Vše nejlepší tatínku, 
udržuj si hladinku! 


Všem tatínkům přejeme šťastný Den otců! :)

PS : Děti, dejte tátům obětí, ti se neubrání dojetí!



Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_otc%C5%AF http://denotcu.com


Vybrané BABY FRIENDLY instituce

  •   Vysoké Mýto

TURISTICKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM Vysoké Mýto

jsme připraveni i pro ty nejmenší : )

  •   Olomouc

LOBSTER

Family restaurant

  •   Bílá v Beskydech

Apartmány Na Faře

Nově zrekonstruované apartmány v blízkosti dětského letního zábavného parku

  •   Jiříkov

Hrad Sovinec

Hrad, kam s oblibou přijíždí i filmaři.