Febrilní křeče u dětí

V Česku je chřipková epidemie na svém vrcholu. Jednou z nejrizikovějších skupin nákazy a současně nejvíce nakaženými jsou děti. Všichni rodiče vědí, jak mají chřipku u dítěte léčit. Avšak málokteří ví, co ještě může být s počínající chřipkou (a samozřejmě nejen s ní) spojeno. Ano, jsou to febrilní křeče.

stahování.jpgNěkomu je tento pojem známý, někomu méně. Každopádně tak jak tak, byste měli být zejména vy, maminky, připraveny na to, že se febrilní křeče mohou objevit i u vašeho potomka. Co to vůbec febrilní křeče jsou, jak při nich reagovat a co následuje po odeznění, se dozvíte v následujících řádcích, které jsem sepsala na základě vlastních zkušeností a s podporu lékařské literatury.        


Strnulé tělíčko, oči v sloup a bezvědomí. Toto jsou nejčastější projevy febrilních křečí. Po ukončení prvních příznaků se dítě začne nekontrolovatelně třást. 



Febrilní křeče

se označují jako poslíčci upozorňující na infekční onemocnění v těle dítěte. Často přicházejí při úvodním vzestupu teploty, při horečce. Bohužel, hranice, od které teploty se křeče začínají objevovat, není známa. Febrilní křeče se vyskytují u dětí od 6 měsíců do 5 let.

Febrilní křeče se dělí na jednoduché, komplikované a symptomatické (podmíněny akutním onemocněním centrální nervové soustavy, které se tu věnovat nebudeme). Jednoduché se vyskytují nejčastěji a jejich následky jsou většinou nulové. Komplikované křeče jsou ty, které trvají déle jak deset minut. Tyto křeče se vyskytují většinou dědičně u dětí se špatnou rodinnou anamnézou a bohužel stav po záchvatu už nebývá u dítěte beze změny. Může dojít k poruše základních životních funkcí či k edému mozku. Vzniká také riziko epilepsie – u dětí s dědičnými dispozicemi nebo u opakovaných febrilních křečích.

 

Výskyt

                                                                Pokud jsou děti nezvykle unavené, nechtějí chodit, nebo se jim dokonce podlamují nožky, či od nich uslyšíte větu: „Mě bolí nožičky“ nebo „Mě bolí celé tělíčko“, mějte se na images.jpgpozoru. Je to pravděpodobně počátek chřipky a s ní i riziko výskytu febrilních křečí. Dítě i ve spánku pravidelně kontrolujte, jestli se mu nezvýšila teplota. Pokud ano, snažte se teplotu hned snižovat obklady, popřípadě podávat antipyretika (paracetamol).

 


Křeče trvají od jedné do patnácti minut.


 

Co dělat?

Pokud u dítěte febrilní křeče vypuknout, snažte se zachovat klid. Dítě uložte na rovný povrch, nejlépe na zem tak, aby kolem sebe nemělo žádné ostré předměty. Někdy bývají křeče spojeny i se zvracením, takže hlavičku natočte tak, aby dítě nemohlo spolknout zvratky a dusit se jimi. V každém případě volejte co nejdříve RZP nebo 112.

Další postup

Připravte se na to, že ať trvaly křeče minutu nebo deset, lékařská služba si dítě vždy odveze s sebou. Zásadně se dělají ihned krevní testy, aby se zjistila příčina horečky, popřípadě nemoc, která dítě postihla. U jednoduchých křečích bývá dítě hospitalizováno spolu s matkou na standardním pokoji. U komplikovaných křečí je dítě samo na JIP, zpravidla jeden den dokud se neudělají veškerá potřebná vyšetření (CT..), pokud stav dovolí, druhý den je již s rodičem uloženo na standardním oddělení. A za další den už máte čiperu zpátky doma. Ale ptáte se, jestli se můžou křeče znovu opakovat? Bohužel ano. Pokud byly křeče jednoduché, pravděpodobnost je 30 %, u komplikovaných je ale pravděpodobnost až 50 %. Co se týče budoucího výskytu FK, nejsou dosud známy žádné metody prevence. 


Zajímá vás ještě něco o febrilní křeči? Zeptejte se v diskuzním fóru


Zdroje:
wikiskripta.eu
maminkam.cz



Vybrané BABY FRIENDLY instituce

  •   Sušice - Podmokly

Chata IRIS

Ráj milovníků přírody aneb relax i v županu na ŠUMAVĚ!

  •   Šumná

Camping Vranovská pláž

..perfektní podmínky pro koupání

  •   Benešov u Prahy

Penzion Konopiště

  •   Vendryně

Sportovní areál Vendryně - VITALITY Slezsko, s.r.o.