Děti a elektronika - jak budou vaše děti reagovat, když jim vezmete jejich elektroniku?

Každá rodina potřebuje jednou za čas elektronický detox. A když to uděláte, něco úžasného se stane. Uvidíte, zkuste to!

Jednou za čas, rodina potřebuje detoxikaci. Posbírejte všechnu elektroniku v domácnosti – mptrojky, tablety, chytré telefony, iphony – a zamkněte je někde, kde na ně vaše děti nedostanou. Vytáhněte zástrčku z televize, Xboxu nebo playstationu. Nedělejte to tajně. Oznamte svým dětem, teď budeš jeden týden, měsíc nebo jakkoliv dlouho, bez této elektroniky.

Taking-Away-The-Electronics.jpg

Připravte se na to i vy, protože když to uděláte, něco se stane….

Nejprve začnou vřískat a kopat kolem sebe. Že vám připadají jako posedlí démonem? Ano, nejste od pravdy daleko.  Budou vykazovat známky závislosti na drogách. Ano, elektronika droga je a oni jsou závislí. A vy jste právě sebrali jejich crack.

  1. Budou vás nenávidět
  2. Řekněte jim, že jsou děti a že je v jejich zájmu, aby nebyli na elektronice závislí. Je vaší prací a povinností udělat to, co je pro ně správné. Budou vás nesnášet ještě více. Alespoň dalších třicet let, nebo dokud sami nebudou mít děti. Kterékoliv přijde dříve.
  3. Budou ještě naštvanější.
  4. Budou se snažit vyjednávat. A budou mazaní. Pozor na ně, lištičky podšité. Usmívající se Předvedou vám představení hodné Oscara.
  5.  Když se schováte do jeskyně, ještě přitvrdí. Představte si byt plný randálu, vřeštění a bouchání dveří. To bude dost pravděpodobný scénář.
  6. Budou se snažit získat heslo k odemknutí vašeho telefonu. Možná v něm nemáte žádné hry, no i tak budou hledat cokoliv se zářivou svítící LED obrazovkou. A tak váš telefon zablokují třeba na hodinu..nebo navždy, dokud nepůjdete do servisu.
  7. Pořád vás budou nenávidět.
  8. Jejich sociální život utrpí. Nebudou moci komunikovat s přáteli přes viber, whatsapp, messenger, facebook a další kanály. Budou vám říkat, že se z nich stávají asociálové. A možné taky budou. Také vám budou říkat, že vás jejich přátele nazývají ďáblem. A oni zřejmě budou. Děti se pokusí okupovat váš rodinný počítač a facebookovat. Omezte jim čas na maximálně 30 minut denně.
  9. Vydržte, budou vás nenávidět pravděpodobně ještě více.
  10. Potom, o nějaký čas později, začnete pociťovat malé změny. Sice vás pořád budou nenávidět, ale už o trošku míň. Začnete slýchat nezvyklé zvuky, děti vytáhnou stará autíčka a začnou hoňky v kuchyni, vyhrabou starý domeček pro panenky a uslyšíte imaginární škádlení z pokojíku. Představivost se probudí. Kreativita bude vzkříšena. Někdo dokonce půjde ven, začne hrát míčové hry, nasedne na kolo.

    Pozor: nepoužívané svaly mohou bolet. „Esemeskový palec“ se začne pomalinku zmenšovat do původní velikosti.

  11. Jejich mozky přestanou být stimulovány elektronickou stimulací a budou podněcovány vnitřními podněty. Začnou mluvit. Hodně. Skoro je nepoznáte, jak moc si budou chtít povídat.
  12. Postupem času vás přestanou nenávidět. Jejich mozek se usadí do normálního rytmu. Začnou usínat bez problému, aniž by jim chybělo osvícení displejem nebo bleskem. Ticho a samota už pro ně nebudou tak hrozivá.
  13. Konečně začnou komunikovat nejen s vámi, ale se svými kamarády tváří v tvář. Začnou hrát deskové hry. Budou na ulici zdravit lidi místo toho, aby měli obličeje zabořené do svých mobilních telefonů. Objeví, že pokud použijí více než 160 znaků, uvidí hloubku toho druhého, o které neměli ani tušení.
  14. Možná vás i obejmou. Hmatatelný kontakt s lidmi totiž začne dávat opět smysl.
  15. Pak přijde den D. Den, za dlouhý čas, možná i o několik let později, den, kdy si uvědomí, proč jste to udělali a budou za to vděční.
  16. Nestanou se uživateli videoher, ale designéry. Jejich bytí a vášeň bude přinos pro svět.

  17. zamyslete se, jak často používáte telefon i vy. Jestli byste jej, možná, opravdu jen možná, neměli dávat z rukou častěji také vy…


By  a Eliška Křížová
http://www.foreverymom.com


Vybrané BABY FRIENDLY instituce

  •   Police nad Metují

MUZEUM PAPÍROVÝCH MODELŮ

V Polici nad Metují mají heslo: ODLEP SE z mobilu / PŘILEP SE k muzeu a to doslova :-)

  •   Bedřichov

Penzion Horský Dvůr

  •   Velké Karlovice

Apartmány Valachy

  •   Chomutov

AQUASVĚT CHOMUTOV

přijďte si k nám zařádit : )